בלוטת התריס היא בלוטה אנדוקרינית (הורמונלית) הממוקמת בצוואר.
היא שותפה לתקינות מערכות רבות בגוף כמו מערכת הלב, העיכול, המערכת ההורמונלית (למשל כשיש "עניינים" עם המחזור) ועוד.
ישנם גורמים רבים שעלולים להוציא אותה מאיזון וביניהם סטרס, הריון, שינוי תזונתי, טראומות, שימוש ביוד, תרופות ועוד.
לעיתים הגוף מפתח נוגדנים לבלוטה (כך שבעצם מערכת החיסון תוקפת אותה) ואז מדובר במחלה אוטואימונית שקצת יותר מורכב לפתור.חוסר האיזון יתחלק לתת פעילות של הבלוטה (ובתוכה מחלת ההשימוטו) ולפעילות יתר (גרייבס, תירואידיטיס).
תת פעילות של בלוטת התריס הינו מצב בו הבלוטה לא מייצרת מספיק הורמונים.
יש המון סיבות לתת פעילות וביניהן שינויים הורמונליים חזקים, מחלת השימוטו (מחלה בה הגוף מפתח נוגדנים לבלוטה), דלקת בבלוטה (תאירואידיטיס), טיפול בפעילות יתר בעזרת יוד רדיואקטיבי שגורם להרס הבלוטה, טראומות שונות ועוד.
תסמינים: הפרעות במחזור החודשי, אי פריון, עייפות ואפילו לאות, עצירות, יובש בעור, נשירת שיער, דכדוך וחוסר מוטיבציה, תחושת קור, עליה במשקל וקושי לרדת במשקל, הפרעות בזיכרון ובריכוז, צרידות ועוד.
האבחנה נעשית בעזרת בדיקת דם פשוטה בה יבדק "פרופיל" של הבלוטה - TSH, T3, T4 ואם הרופא מגדיל ראש הוא יתן גם בדיקת נוגדנים שנקראת TPO (חשוב).
הטיפול לתת פעילות של בלוטת התריס הינו מתן תירוקסין סינתטי (כדורים).
בנוסף לכך יש דרכים רבות ומגוונות לאזן את הבלוטה וביניהן- כמוסות בלוטת תריס של פרה (כן, כן), יוגה מכוונת לבלוטה, תזונה (חשוב מאוד!) וכמובן שדיקור וצמחי מרפא שאותם ניתן לבצע גם במקביל לטיפול התרופתי - כדי למקסם את יעילות התרופה ולתמוך בגוף.
*טיפ חשוב לכל מי שסובלת מתת פעילות- המנעי מגלוטן! במיוחד אם יש לך נוגדנים.
יתר פעילות של בלוטת התריס הינו מצב בו הבלוטה מייצרת הורמונים עודפים.
בין הסיבות לפעילות יתר של הבלוטה: דלקת בבלוטה (תאירואידיטיס), טראומות שונות (פיזיות ורגשיות), מחלה אוטואימונית של הבלוטה (מחלת גרייבס) ועוד.
תסמינים: ריבוי יציאות, הזעה, דפיקות לב, נשירת שיער, ירידה במשקל, תחושת חום, חוסר שקט ועצבנות, נדודי שינה, לעיתים נראה גם נפיחות של הבלוטה ואת סימפטום העיניים הבולטות (במחלת גרייבס). פעילות יתר של הבלוטה יכולה לגרום בטווח הארוך לפגיעה בבלוטה וכך למצב של תת פעילות.
האבחנה נעשית בעזרת בדיקת דם פשוטה בה יבדק "פרופיל" של הבלוטה - TSH, T3, T4 ואם הרופא מגדיל ראש הוא יתן גם בדיקת נוגדנים שנקראת לרוב TSI (חשוב לבצע).
הטיפול ליתר פעילות הינו בתרופות (התרופות השונות מביאות את הגוף ל"תת פעילות" ובכך בעצם מאזנות את הבלוטה), עוד אפשרויות הן כריתה של הבלוטה או מתן יוד רדיואקטיבי שגורם להרס של הבלוטה - לאחר מכן הבלוטה לא תתפקד ונצטרך לתת לגוף את ההורמונים שהבלוטה מייצרת באופן סינטתי ולצמיתות.
בנוסף לאלו, חשוב מאוד להקפיד על תזונה מתאימה לבעיה (תירואידיטיס/גרייבס) וכמובן שדיקור וצמחי מרפא שאותם ניתן לבצע גם במקביל לטיפול התרופתי - כדי למקסם את יעילות התרופה ולתמוך בגוף.
*טיפ קטן וחשוב לכל מי שסובלת ממחלת גרייבס (ולא תאירואידיטיס) - להתרחק מעשן! סיגריות/מדורות/מזון מעושן - כל מה שקשור לעשן. מאוד חשוב.
ישנם עוד טיפים, הנחיות והתאמות רבים - הכל תלוי במחלה ויותר מכך באישה הספציפי שחווה אותה כרגע.
כמו שכתבתי למעלה, דיקור וצמחים הם כלים משמעותיים מאוד בטיפול - בעזרתם נוכל לחזק את מערכת החיסון, לטפל בשורש הבעיה ולתמוך בטיפול התרופתי (במידה וקיים). במיוחד במצבים בהם נשים מרגישות תופעות שונות למרות שבבדיקות הן מאוזנות, כן, גם עם טיפול תרופתי.
תודה שקראתן, שנהיה בריאות!